Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-05-04@21:35:03 GMT

آشنایی با مسجد کبود تبریز یا فیروزهٔ اسلام

تاریخ انتشار: ۵ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۵۵۶۸۶۸

آشنایی با مسجد کبود تبریز یا فیروزهٔ اسلام

مسجد کبود (به ترکی آذربایجانی:گؤی مچید) یا مسجد جهانشاه از مسجد‌های تاریخی تبریز مربوط به زمان حکم‌رانی قراقویونلو‌ها در قرن نهم هجری است.

مسجد کبود بر اساس کتیبهٔ سردر آن در سال ۸۴۵ هجری شمسی و در زمان سلطان جهانشاه مقتدرترین حکمران سلسله قراقویونلو و به فرمان دختر وی صالحه خانم بنا شده است. پاسکال کوست در گذشته از این مسجد با اسم مسجد سنی و مسجدی که شیعیان تمایلی به استفاده از آن ندارند یاد نموده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کتیبه‌ای کاشی کاری سردر اصلی مسجد کبود به سال ۸۷۰ (قمری) نصب شده است. این کتیبه و دیگر کتیبه‌های سردر مسجد به خط نعمت الله البواب خوشنویس معروف سده نهم است و سرکاری و نظارت بر ساخت آن با عزالدین بن ملک قاپوچی بوده است.

تنوع و ظرافت کاشی کاری و اقسام خطوط به کاررفته در آن و بالاخص به علت رنگ لاجوردی (آبی ایرانی) کاشی کاری‌های معرق آن باعث شده است که به «فیروزهٔ اسلام» آوازه یابد. سبک معماری این بنا به روش آذری است.



در کتیبه‌های باقی مانده از این بنا تاریخ پایان این مسجد سال ۸۷۰ ه. ­ق است. متأسفانه این بنا در زمین لرزه سال ۱۱۹۳ ه­ ق. تبریز ویران شد تمام سقف فرو ریخت و تمامی دیوار‌ها را خراب کرد، ولی آنچه از این بنا باقی مانده در نوع خود بی نظیر است و به دلیل کاشیکاری معرق و تلفیق آجر و کاشی و رنگ‌های بسیار گوناگون کاشی‌ها لقب فیروزه اسلام گرفته است. علاوه بر کاشیکاری‌ها سردر بسیار بلندش توجه اغلب سیاحان و باستان شناسان را بخود جلب نموده است و تمامی آن‌ها را وادار به نوشتن چند خطی از زیبایی این بنا نموده است.

عظمت مسجد کبود بعنوان یکی از ده مسجد زیبا و دیدنی و بی همتا از حیث معماری دنیا اسلام به دلیل ملحقات زیاد آن از قبیل: کاخ مظفریه، خانقاه، صحن و عبادتگاه‌های درونی، کتاب خانه، قرائت خانه و حوضخانه آن است و همچنین مستقر شدن این مسجد در قلب شهر تبریز و در جوار جاده ابریشم بر مرکزیت و اهمیت آن افزوده است. متأسفانه درحال حاضر هیچ یک از این ملحقات برجای نمانده­ اند صرفا قسمتی از مسجد که آن هم بسیار آسیب دیده بود و بازسازی شده است.



ویژگی منحصر به فرد مسجد کبود:
از خصوصیت‌های این مجموعه استفاده از عکس‌های رنگی بجای متن‌های طولانی است که در عین زیبایی بخشیدن به اثر، درک آن را برای مخاطب آسان میگرداند.

این مسجد بخاطر تنوع و ظرافت کاشی کاری و اقسام خطوط خوب و اشکال و طرح‌های بکار رفته در آن و همچنین زیبایی و هماهنگی رنگ‌ها به «فیروزه اسلام» معروف است. برعکس رنگ اکثر مساجد ایران فیروزه‌ای نیست؛ رنگش آبی تیره لاجوردی است که آن را بی همتا کرده است.

این بنا در سال ۱۳۱۰شمسی جزء آثار ملی به ثبت رسید این مسجد منحصربه فرد نماینده‌ای از معماری گذشته ایرانی ست و تنها اثر برجای مانده از دورە‌ی فرمان‌روایی قراقویونلو‌ها در پایتخت آن‌ها یعنی تبریز است.



این مسجد آن قدر زیبا و جذاب است که با وجود همه‌ی صدماتی که در این مدت دیده، ولی هنوز هم هنر دوستان را شگفت‌زده میکند. چیزی که این مسجد را تا این حد مشهور و زیبا کرده استفاده از کاشی‌های معرق و نقش و نگار‌های پرجزئیاتی است که در طراحی داخلی و خارجی آن بکار رفته و اثری معجزه انگیز را خلق نموده است.   منبع:بیتوته

منبع: پارسینه

کلیدواژه: گردشگری تبریز مسجد کبود

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۵۵۶۸۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انسداد ۲ محور روستایی در فیروزه براثر سیلاب

به گزارش خبرگزاری صداو سیما مرکز خراسان رضوی، هم اکنون وجود رواناب موجب مسدود شدن محور فیروزه به قوچان محدوده روستای وزیریه  و  محور روستای امیرآباد فیروزه شده است.  

روستا‌های ساروق و بهالگر  شهرستان داورزن  را هم سیلاب فرا گرفته است.

پل ارتباطی روستای بهانگر  به علت افزایش حجم سیلاب مسیر رودخانه تخریب شده است.


سامانه بارشی از دیروز در مناطق مختلف خراسان رضوی فعال  و موجب ایجاد سیلاب و رواناب در بعضی مناطق استان شده است.
هم اکنون حوزه شهرستان‌ها و مناطق سبزوار، کوهسرخ، زاوه، مشهد، نیشابور، قوچان، سرولایت، باخرز، خواف و تربت جام شاهد بارش باران است.

 

بارندگی شدید  امروز ۱۵ مورد آب گرفتگی در توحید شهر سبزوار داشت.
رئیس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری سبزوار با اشاره به وقوع ۱۰ مورد آب گرفتگی اماکن و ۵ مورد معابر در توحیدشهر بر اثر بارندگی امروز، افزود: در پی بارندگی شدید امروز در مجموع ۱۵ مورد آب گرفتگی، دو مورد سقوط درخت و یک مورد گرفتار شدن خودرو سواری در سیلاب به وقوع پیوست و  آتش نشانان با تجهیزات لازم با تلاش چند ساعته و با همکاری مدیریت بحران شهرداری به یاری شهروندان شتافتند.

معصومی صدرافزود: با اعلام هشدار‌های قبلی هواشناسی مبنی بر وقوع بارش، سازمان آتش نشانی سبزوار و اعضاء مدیریت بحران شهرداری در آماده باش کامل قرار داشتند و بلافاصله بعد از شروع بارندگی آتش نشانان در شهرداری سبزوار آب گرفتگی‌های روی داده را رفع کردند.

وی افزود: منشاء عمده روان آب‌های جاری شده در معابر توحید و به ویژه انتهای خیابان کوثر به سمت نیروگاه برق، از زمین‌های شمال توحید شهر و خارج از  محدوده خدماتی است.

بنابر اعلام اداره کل هواشناسی خراسان رضوی، این بارش‌ها در مناطق مختلف خراسان رضوی  تا عصر امروز ادامه دارد.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی دانلود   کد ویدیو دانلود فیلم اصلی دانلود کد ویدیو دانلود فیلم اصلی دانلود کد ویدیو دانلود فیلم اصلی دانلود  

دیگر خبرها

  • جاری شدن سیل در روستای فیروزه
  • انسداد ۲ محور روستایی در فیروزه براثر سیلاب
  • دستگیری متهم به سرقت ۸۰۰ میلیونی سنگ فیروزه در نیشابور
  • تحول ساختاری در فرایند حمل‌ و نقل کالا در استان یزد
  • پایگاه مسجد باید محور همه فعالیت‌ها قرار بگیرد
  • سیاهپوشی حرم امام رضا (ع) به مناسبت سالروز شهادت امام صادق (ع)
  • موزه آستان قدس رضوی نفائسی مرتبط با امام صادق(ع) در خود دارد /به جامانده از صادق آل محمد(ع)
  • مسجد کبود تبریز؛ معماری زیبا و تاریخی ایران
  • واگذاری کارخانه سامان کاشی بروجرد به هیات حمایت از صنایع
  • نصب کتیبه ها و پرچمهای عزا در حرم مطهر امامین کاظمین (ع)